Earthly/Geo/Astro · Performativity · Sculpt/Install · Sonic/Musical

Listen to the Surface of the Earth Transposed on Vinyl Record – by Art of Failure

FLAT EARTH SOCIETY proposes a transposition of the earth elevation at the scale of a microgroove record. This engraving of elevation’s data on the surface of the disk generates in consequence a subtle image of the earth. When played on a turntable, the chain of elevation data crossed by the needle can be heard.

“Can we hear the Earth? Not the sounds occurring upon it but the Earth on a geophysical scale? […]
The hill-and-dale technique was used in Edison’s phonograph, recording sound with a stylus that vertically cut a minute landscape into the grooves of the cylinder. […] Flat earth society takes readings from the stylus of topographic radar, cuts them into vinyl and then plays them back with a stylus. Phonographic hills-and-dales grow into the Alps, Andes, Himalayas, Grand Canyon, Great Steppe, Great Rift Valley, Great Outback and the Lesser Antilles. Where Enrico Caruso and Nellie Melba once sang one hears the Baja Peninsula, Antarctic Peninsula, and the bathymetric pauses of the Red Sea and Baffin Bay. […] Peaks and valleys, spikes and wells, spires and troughs, aspirations and depressions, all have their gradations in mythical and actual landscapes.”
– Douglas Kahn

Learn more about this project HERE

Design · Sonic/Musical

Record Player Reboot


Designed by Siddharth Vanchinathan, the objective with the Reboot was to re-imagine the layout and design of the modern record player with the end goal of doing more with less. The result, a minimal design seen alongside with all the features of all full fledged record player with 50% less footprint. A pre-amp is also included inside so that the audio output can be directly plugged into a speaker.

Via Magnetic

Digital Media · Motion Graphics

rrrrrrrroll gifs

New Favorite Minimal Animated Gifs: http://rrrrrrrroll.tumblr.com/

Architectonic · Design · Fashion

Noriyuki Otsuka Creates Le Ciel Bleu, Japan

Japanese based designer Noriyuki Otsuka recently completed the design of a all white shop with a mesh portal in the upcoming neighborhood of Umeda in Osaka, Japan. The design of LE CIEL BLEU is based on his design philosophy “Nothing is everything,” then Otsuka brought the design to life with his other philosophy “Mixtures of transparency.”

With these two concepts in mind, Otsuka and his team built a 2992 sq.ft. space using an array of white and cream hues with a large architectural element with in the space. We caught up with the architect who explained that the “interior space was a cylinder made with a structurally self-supporting mesh.” He noted that “because of the size of the feature I wanted to avoid integrating it too much with the surrounding space, so deliberately aligned it off center from the axis of the building.” By using this layout, the architectural portal became a strong design feature in the shop.

The floor was hand painted with original gold paint, while the walls and ceiling were finished in an acrylic emulsion paint.

Text and Images via Knstrct